Despre fixarile chimice

Fixarea se realizeaza prin intermediul unor substante chimice care se monteaza in beton, intr-o gaura deja existenta. Cu ancorele chimice se pot fixa in beton tije filetate (suruburi, bolturi) sau bare de armatura. Dupa ce s-a introdus amestecul chimic in gaura, se monteaza prin insurubare tija filetata sau bara de armatura. Astfel, are loc o reactie chimica iar dupa o anumita perioada de timp ancora chimica se intareste rezultand fixarea tijei sau a barei de armatura. Se poate considera ca tija filetata sau bara de armatura a fost inglobata odata cu turnarea betonului. Ancorele chimice se pot utiliza in 2 mari categorii de aplicatii:

- montaj diverse elemente (stalpi sau structuri metalice, utilaje sau echipamente, elemente de mobilier etc.) pe structuri din beton (sau alt suport) cu ajutorul tijelor filetate
- montaj bare de armatura post instalate (prelungire de fundatii, placi, plansee; ancorare plansee de pereti mulati etc.)




Fixarile chimice sunt cele mai rezistente fixari in beton. In urma testelor pe care le-am efectuat au cedat tijele filetate si barele de armatura, iar ancora chimica nu s-a smuls din beton!

Vezi video cu testul la smulgere - ancora chimica AC100-PRO



Tipuri de ancore chimice

Ancorele chimice se impart in 2 mari categorii:

- tip mortar de injectie (sau rasina) – se livreaza in tuburi si se monteaza cu ajutorul unor pistoale de injectie
- tip capsule (din sticla sau folie din plastic) – in fiecare gaura se monteaza o capsula

Montajul ancorelor chimice necesita respectarea mai multor reguli foarte importante pentru atingerea rezultatelor dorite, de asemenea ancorele chimice nu se pot monta la orice temperatura. Vezi tabelul de mai jos, ce cuprinde instructiuni de montaj.

Incarcarea cu sarcina a ancorelor chimice se poate face dupa o perioada de intarire. Aceasta perioada este in functie de tipul ancorei si de temperatura membrului din beton. Aceasta perioada de intarire trebuie sa fie marcata pe fiecare tub sau in fisa tehnica a produsului respectiv.

Ancorele chimice se pot utiliza atat in beton cat si in alte materiale suport: caramida plina sau cu goluri, boltari, piatra, etc.

Trebuie mentionat ca toate agrementele tehnice (ETA, sau altele) fac referire la rezistente la solicitari in beton C20/25, pentru alte betoane ( mai slabe, sau a caror rezistenta nu este cunoscuta) trebuie facute teste de rezistenta la smulgere.



Ancore chimice tip mortar de injectie

Aceste ancore chimice se livreaza in tuburi din plastic cilindrice. In interiorul tuburilor se afla cele doua componente care se omogenizeaza cu ajutorul unei duze de injectie/amestec. Tuburile din plastic pot fi de diferite volume. Cele doua componente se pot gasi in doua pungi in interiorul aceluiasi tub, in doua tuburi concentrice sau in doua tuburi alaturate. Fixarea in beton se realizeaza datoritareactiei chimice care are loc intre beton, otel (tija filetata sau bara de armatura) si cele doua componente ale mortarului chimic omogenizate. Timpul de intarire si de asteptare pana la incarcarea cu sarcina este influentat de temperatura membrului din beton in care se face montajul precum si de starea betonului, adica daca este beton umed sau uscat.



Toate ancorele chimice prezentate in acest site sunt insotite de fise tehnice si agremente ETA. Vezi aici!

Instalarea mortarului se realizeaza cu ajutorul pistoalelor de injectie, acestea sunt in functie de tipul tubului. Pistoalele de injectie pot fi manuale, electrice cu acumulatori sau pneumatice. Vezi aici gama completa de pistoale de injectie.


Caracteristici principale:
- Tuburi disponibile: 160 ml, 300 ml, 360 ml, 385 ml, 420 ml, 585 ml, 1400 ml
- Produse disponibile: POLY ESTER, VINYL ESTER, PURE EPOXY
- Rezistenta la smulgere: max. 213 kN (cea mai mare dintre toate sistemele de fixare)
- Rezistenta la forfecare: max. 128 kN
- Temperatura minima de montaj -20 °C (AC 100 PRO Nordic)
Avantaje:
- Pot prelua sarcini foarte mari
- Cu ajutorul lor se pot fixa atat tije filetate cat si bare de armatura
- Cu ajutorul lor se poate prelungi armatura
- Se pot monta atat in gauri executate cu ciocanul rotopercutor, cat si cu carota
- Se pot monta aproape de margine
- Se pot monta atat in beton umed cat si in beton uscat
- Se pot monta in gauri inundate
- Sunt rezistente la foc 120 min
- Sunt eficiente in beton de consistenta slaba
- Toate ancorele chimice sunt agrementate ETA
- Disponibile si pentru montaj in tavan (zone intinse) - cu agrement ETA



Ancore chimice tip capsule


Aceste ancore chimice se livreaza in capsule din sticla sau pungi din polietilena. In fiecare gaura se introduce o capsula, capsulele sunt disponibile pentru urmatoarele diametre de tije filetate: M8, M10, M12, M16, M20, M24, M30. Deasemenea, lungimeaacestor capsule este fixa, astfel, gaurile trebuie sa fie realizate foarte precis. Vezi aici gama completa capsule din sticla.

Cele 2 componente se gasesc in interiorul unei capsule din sticla (intaritorul este de obicei intr-un compartiment separat). Capsula se introduce in gaura, cu ajutorul tijei filetate se sparge capsula, prin insurubarea tijei cele doua componente se omogenizeaza, iar dupa o anumita perioada amestecul se intareste rezultand fixarea tijei in beton.



Ancorele chimice tip capsule de amestec din acest site se monteaza doar prin insurubare (cu masina de insurubat cu impact tangential) si au agrement ETA doar pentru montaj tije filetate.

Caracteristici principale
- Dimensiuni disponibile (pentru montaj tije filetate): M8, M10, M12, M16, M20, M24, M30
- Rezistenta la smulgere: max. 93 kN
- Rezistenta la forfecare: max. 128 kN
- Temperatura minima de montaj: -5°C
Avantaje
- Se pot monta atat in gauri executate cu ciocanul rotopercutor, cat si cu carota
- Se pot monta aproape de margine
- Se pot monta atat in beton umed cat si in beton uscat
- Se pot monta in gauri inundate
- Sunt rezistente la foc 120 min
- Sunt agrementate ETA