Intrebari frecvente

1. Ce sunt ancorele chimice?

Ancora chimica este denumirea generica a rasinii/mortarului/lichidului care realizeaza fixarea unui element din otel (tija filetata, bara de armatura, bolt) in beton (piatra, caramida) prin lipire.

Mortarele de injectie sau rasinile epoxidice - sunt un amestec de substante chimice care se intaresc cand interactioneaza si realizeaza fixarea in beton sau in alte materiale suport ( caramida, piatra, etc) a tijelor filetate sau a barelor de armatura.
Se livreaza in tuburi din plastic cilindrice, cele doua componente pot fi in tuburi concentrice, in tuburi alaturate sau in 2 pungi in interiorul unui tub.

Amestecul contine:
1. Un polimer – acesta determina caracteristicile de baza ale mortarului (sau rasinii), si leaga intre ele toate componentele, este ca cimentul in beton.
2. Unul sau mai multi manomeri – acest lichid are rolul de da proprietati lucrative mortarului.
3. Aditivi minerali – acestia dau o rezistenta suplimentara amestecului intarit, sunt ca agregatele in beton.
4. Un agent de intarire sau intaritor – prin amestecare, acesta determina reactia chimica de inatrire a mortarului.
5. Alti aditivi – pentru corectarea consistentei, de culoare, etc.

Trebuie notat faptul ca exista, pe piata, o mare varietate de asemenea amestecuri care contin diverse concentratii ale componentelor de mai sus. Aceste diverse concentratii determinand diferente de performanta intre produse

.Exista mai multe tipuri de mortare de injectie (rasini):
1. Polyester – este mortarul de injectie clasic , bicomponent, sunt folosite atât rășini poliesterice nesaturate dizolvate în stiren cat și rășini poliesterice fara stiren (stiren-free). Acest tip de mortar de injectie este ușor de utilizat, este caracterizat printr-o rezistență chimică limitată, este convenabil din punct de vedere economic.
2. Vinylester ( sau Epoxy acrylat) – ofera caracteristici imbunatatite fata de mortarul tip Polyester. Sunt cele mai utilizate mortare datorita raportului calitate pret foarte bun.
3. Pure Epoxy – ofera cele mai bune caracteristici dintre ancorele chimice, au pretul cel mai ridicat.
(Sursa: Construction Fixing Association)


Capsule (din sticla sau tip punga din polietilena) - sunt ancorele chimice care se livreaza in capsule din sticla sau pungi, dozate pentru fiecare gaura in parte. Adica fiecarei gauri ii corespunde o capsula. Exista capsule pentru urmatoarele dimensiuni de tije filetate: M8, M10, M12, M16, M20, M24,M30.

In interiorul capsulei se gaseste rasina, agregat de nisip de cuart si un catalizator care se afla in cele mai multe cazuri intr-un compartiment separat. Cand se sparge capsula, toate componentele se amesteca si se realizeaza intarirea (respectiv fixarea tijei filetate in beton).
Montajul tijelor filetate se poate face prin insurubare sau prin lovire. In acest site puteti gasi doar capsule care se monteaza prin insurubare.


2. De ce ancore chimice si nu fixari traditionale?

Ancorele chimice se folosesc, de obicei, acolo unde nu sunt eficiente fixarile mecanice traditionale ( dibluri, suruburi)

1. Sunt cele mai rezistente fixari in beton – max.213 KN rezistenta la smulgere
2. Se pot monta aproape de margine ( se pot da gauri cu carota)
3. Sunt eficiente in gauri realizate prin carotare
4. Sunt eficiente in materiale cu goluri ( utilizare cu plase cilindrice din plastic sau otel)
5. Sunt eficiente in beton de consistenta slaba
Ancorele chimice se folosesc pentru montajul barelor de armatura post instalate, aici nu exista alta solutie.


3. De ce mortar/rasina si nu capsule?

In functie de aplicatie si de numarul fixarilor se poate alege tipul ancorei chimice:
a. Daca este vorba de un numar mare de fixari este recomandata utilizarea tuburilor, datorita optimizarii costurilor
b. Daca numarul de fixari este mic este recomandata utilizarea capsulelor
c. Daca fixarea este in plafon se pot utiliza doar mortare/rasini
d. Daca se doreste prelungirea armaturilor se pot utiliza doar mortare/rasini

4. Cum influenteaza temperatura betonului/mediului ambiant ancorele chimice?

Temperatura membrului din beton si/sau a mediului ambiant influenteaza intr-o mare masura ancorele chimice
1. Temperatura de depozitare: +5° - +25°C ( loc uscat si protejat de actiunea razelor soarelui)
2. Temperatura minima a membrului din beton : -20°C
3. Temperatura minima a tubului :
   a. +5°C
   b. +15°C – daca temperatura betonului este mai mica de -5°C
4. Temperatura maxima a tubului: +25°C

Temperatura membrului din beton influenteaza timpul de intarire (gelatinizare) si cel de incarcare cu sarcina:





5. Se pot monta ancore chimice in gauri inundate sau in beton umed?

Da, unele ancore chimice se pot monta in gauri inundate.
Acest lucru este specificat in agrementul ETA. Unele ancore se pot monta orice gauri inundate, altele doar in gauri inundate care au o anumita dimensiune, altele, nu. In acest site puteti gasi urmatoarele ancore chimice care se monteaza in gauri inundate:
- AC 100 PRO
- POX 150 PRO
- Capsule CS PRO

6. Cum se calculeaza necesarul de ancore chimice?

In cazul capsulelor este simplu: in fiecare gaura este o capsula. In cazul mortarelor/rasinilor care se livreaza in tuburi: se calculeaza in functie de adancimea, diametrul si numarul gaurilor. Vezi aici programul de calcul al necesarului de mortar

Necesarul de mortar nu se poate calcula strict geometric deoarece trebuie luate in calcul pierderile:
- in cazul fiecarui tub se pierde mortarul neomonegizat (un snur de aproz. 10 cm lungime la inceputul injectarii trebuie sa nu fie introdus in gaura deoarece mortarul nu este omegen)
- tot ce ramane pe duza de injectie si eventual pe tuburile prelungitoare se pierde
- mortarul care iese din gaura se pierde (din cauza supraumplerii gaurii)
- nu toate gaurile sunt perfect cilindrice si cu aceeasi adancime

7. Ce inseamna zone intinse ( beton fisurat/cracked concrete), zone comprimate (beton nefisurat/uncracked concrete si cum influenteaza asta alegerea ancorelor chimice?

Zone intinse (beton fisurat/cracked concrete): plafon, tavan.
Zone comprimate beton nefisurat/uncracked concrete: pereti verticali, pardoseli.

Nu toate ancorele chimice se pot utiliza (nu au agrement) in zone intinse. In acest site gasiti urmatoarele ancore chimice care se pot utiliza in zone intinse:

- AC 100 PRO
- POX 150 PRO

8. Se pot folosi ancore chimice pentru prelungirea de armatura?

Da, aceasta este una dintre cele mai intalnite aplicatii ale ancorelor chimice. Conform normativelor europene in vigoare este necesar ca ancora chimica sa aiba un agrement separat pentru aplicatia prelungire de armatura.
Nu toate ancorele chimice se pot utiliza pentru prelungirea de armatura. Pe www.ancorechimice.ro gasiti urmatoarele ancore chimice care se pot utiliza pentru prelungirea barelor de armatura:
- AC 100 PRO
- PURE 150 PRO

9. Ancorele chimice au termen de valabilitate?

Da, ancorele chimice au termen de valabilitate. Acesta trebuie sa fie marcat pe ambalaj.In acest site puteti gasi ancore chimice care au termen de valabilitate 24 de luni sau 18 luni de la data fabricatiei.

10. Se mai pot folosi ancorele chimice dupa ce s-a desfacut (inceput) tubul?

Da, unele ancore chimice se pot utiliza dupa inceperea tuburilor.
In cazul ancorelor chimice care se livreaza in 2 tuburi alaturate sau in 2 tuburi concentrice, cele doua componente nu intra in contact decat prin intermediul (si in) duzei de injectie/amestec.
In cazul tuburilor in care se gasesc doua pungi (cu cele 2 componente) dupa ce se taie pungile cele doua componente pot intra in contact si mortarul se poate intari daca nu se utilizeaza tot continutul tubului.

11. Care este durata de viata a ancorelor chimice?

Durata de viata a ancorelor chimice, luata in calcul, este de 50 de ani. Durata de viata trebuie sa fie specificata in agrementele ETA.

12. Care este plaja de temperaturi in care se pot utiliza ancorele chimice (intarite)?

Ancorele chimice intarite sunt prevazute sa functioneze in 2 intervale de teperatura:
- Intervalul I: -40° C - +40° C pe termen scurt (max.+24° C pe termen lung)
- Intervalul II: -40° C - +80° C pe termen scurt (max.+50° C pe termen lung)

Intervalul de temperatura in care lucreaza ancorele chimice trebuie sa fie specificate in ETA. In cazul in care ancorele chimice nu au ETA trebuie sa se ia in considerare intervalul scurt.

13. Ce inseamna ETA ?

ETA = European Technical Aproval/Assessment
ETA este un document care evalueaza si certifica anumite caracteristici tehnice ale unui produs pentru constructii. ETA a fost conceputa pentru a reduce barierele tehnice in sectorul produselor de constructii in intreaga Europa.

Odata ce un produs are un certificat ETA, se poate afisa marcajul CE si se poate vinde in intreaga Europa. ETA poate fi emis de catre o institutie care este membra a EOTA (European Organisation for Technical Approvals).

In acest site gasiti ancore chimice care au ETA emis de DIBT (Deutsches Institut Fur Bautechnik). ETA este valabila in toate cele 28 de state membre europene ale Spatiului Economic European, precum si in Elvetia. ETA este baza pentru o declaratie de performanta (DP) furnizata de catre producator.
ETA creeaza incredere in performanta caracteristicilor esentiale ale unui produs care se utilizeaza in constructii pentru utilizarea prevazuta.

Modificari de la 01.07.2013

Incepand cu 01 iulie 2013, de cand Directiva privind Produsele pentru Construcții (CPD) se inlocuieste cu Regulamentul privind Produsele de Constructii (CPR) Agrementele Tehnice Europene (ETA) vor fi inlocuite cu Evaluarile Tehnice Europene (tot ETA). ETA care a fost eliberat dupa 1 iulie 2013 este valabila pe durata nedeterminata. ETA care au fost eliberate pana la 30 iunie 2013 (asa-numita agremente tehnice europene), raman valabile pana la sfarsitul perioadei lor de valabilitate.

Acest tip de ETA vor disparea de pe piata pe tot parcursul anului 2018.
ETA trebuie sa contina urmatoarele informatii:

- Informatii generale cu privire la producatorul si tipul de produs
- Descrierea produsului si a utilizarilor prevazute
- Performantelor produsului si referiri la metodele utilizate pentru evaluarea sa

Referinte: Articol "What is an ETA?"
Documentul "AnchorAge to concrete"